Taula resum de les ratxes de l'episodi de tramuntana a l'Empordà entre el 29 de Gener i el 7 de Febrer

10 dies consecutius de tramuntana

Arribem als 10 dies consecutius de tramuntana i es hora de fer balanç parcial de l'episodi, tot sabent que ben be encara queden un parell o tres més de jornades per endevant.

Moltes de les estacions de l'Empordà han igualat o superat els episodis de tramuntana més violents dels darrers 15 anys. En observatoris com l'Estartit, Castelló d'Empúries i l'Escala només trobem un parell d'episodis comparables a aquest, tan pel que fa a persistència com a intensitat. Es tracta de l'episodi del 4 al 19 de Novembre de 2004 i l'episodi del 19 de Novembre al 25 de desembre de 1998, tots dos amb ratxes màximes d'entre 130 i 150km/h, persistència perllongada i de 2 a 5 dies més amb ratxes superiors als 100km/h . En el Cas de l'Escala s'ha batut el registre històric des de 2002, amb 132km/h , segurament només superat per l'episodi de 1998.

La gran majoria d'estacions han fet la ratxa màxima durant el dia 7 de febrer i només en el cas d'Espolla i Bellcaire ho van fer el passat dia 3, coincidint amb la primera part violenta de l'episodi. Dos episodis consecutius de força 9/10 es un fet no gaire habitual i íntimament relacionat amb la tipologia de tramuntana que anomenem, anticiclònica. En aquest tipus de situacions el fort gradient de pressions entre l'anticicló atlàntic i la baixa mediterrània situada entre el Golf de Gènova i Itàlida, provoca una acceleració encara més accentuada de la tramuntana, al mateix temps que fa baixar en picat la humitat relativa amb valors que s'han situat entre el 5 i 19% a molt observatoris.


* Taula resum de l'episodi de tramuntana a l'Empordà, amb els valors màxims ressaltats en vermell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada